Eevas och Petters livskvalitetsmodell

534 677 besök på vår webbplats (-10.3.2024)

 Sedan år 2002 har Eeva och Petter kämpat mot herr Alzheimer. Bilden föreställer en fors, där Eeva och Petter försöker klara sig framåt på en stock. Likabra passar bilden till vilken som hälst svår situation i livet som man kämpar emot. Laxarna i forsen är de goda saker i livet som Eeva och Petter försöker fånga. 

”Koskenlaskijat” bilden har ritat Tuomo Veijanen





Vi kämpade med min fru Eevas Alzheimers sjukdom i 18 år (2002-2020). Vi flyttade alltid tillsammans. Jag vårdade Eeva hemma in i det sista. Vi reste också utomlands så länge det var möjligt.

Ju yngre Alzheimers attackerar, desto mer virulent är den. Det var vad som hände med Eeva. Våren 2007 befann sig Eeva redan i det allvarliga eller terminala stadiet av sjukdomen, som vanligtvis varar ett par år.


Vi var med Eva i Spanien, i Andalusiens berg, i Orgiva från februari till maj 2009. Evas sjukdom var så långt framskriden att hon inte längre kunde uttrycka sina önskemål och behov på ett korrekt sätt. Jag var orolig för att om något skulle hända mig så skulle ingen veta vad hon ansåg vara viktigt för sin livskvalitet. Så på kvällen i mitten av mars, efter att Eevas kvällsmatning hade skötts, hennes medicin och naturläkemedel getts, hennes hygien skötts och hon hade lagts i "sängen för natten", gick jag på toaletten. Det var den enda platsen i vårt hotellrum där ljuset inte störde Eevas sömn.


Jag satte mig på toalettsitsen med ett stort, tomt checkhäfte och en penna i handen. I min smärta började jag fundera på vad det innebar för Eeva att få bästa möjliga livskvalitet. Snart hade jag många frågor, men inga svar. Anteckningsboken förblev helt tom hela natten. Trots alla mina ansträngningar förblev anteckningsboken tom nästa natt - och nästa natt. Detta pågick i en vecka och jag blev ännu mer orolig.


Den andra veckan började och på kvällen, efter att ha tagit hand om Eeva, gick jag till toaletten för att sätta mig ner. Sedan 1976 hade jag varit konsult för finansministeriet när det gällde utbildnings- och uppbyggnadsprojekt inom beräkningsmodellering för ministerier och myndigheter. År 1980 inbjöd finansministeriet mig att leda dessa utbildnings- och uppbyggnadsseminarier och jag ledde dem fram till 1984. Under dessa år genomfördes totalt 35 beräkningsmodelleringsprojekt av experter från ministerier och byråer (mer än 300). Totalt har jag spelat olika roller i cirka 50 modellbyggnadsprojekt under min karriär och därefter.


Förutom årtionden av modellbyggande har jag sedan 1980 också varit engagerad i värderingar för samhället, samhällen och individer. Våra värderingar är all den energi vi har. Endast de värderingar som ger oss energi har en mening. Andra värden kan vi kasta bort.



Eevas och Petters livskvalitetsmodell


Min modell och värderingsmedvetenhet började ge mig en liten strimma hopp och hopp om att vi alla har vår egen livskvalitetsmodell som vi använder för att göra våra liv bättre i motgång. Vår modell fungerar så bra att jag aldrig har hört någon som bryr sig om sig själv på allvar fråga andra hur de kan förbättra sin egen livskvalitet.


För svårt sjuka bör de kritiska faktorerna för livskvalitet identifieras. Så småningom, under nattens lugna timmar på toaletten, började jag inse att de viktigaste kärnfrågorna för livskvalitet är desamma för individer, familjer, samhällen och nationer. Två kritiska faktorer var självklara utifrån min expertis: trygghet och frihet. Den tredje faktorn var jag tvungen att fundera på under en längre tid. Så småningom började den ta form i det sätt på vilket saker och ting hanterades.


Jag var tvungen att tänka ännu längre på detta ur en persons synvinkel med minnesproblem. När en person inte längre kan kontrollera saker på grund av minnesförlust är det viktigt att han eller hon har någon i sin närhet som han eller hon litar fullständigt på och med vars stöd han eller hon kan upprätthålla en känsla av kontroll så länge som möjligt. Sedan, när känslan av kontroll också går förlorad, räcker det med en beröring eller en röst från en älskad person för att se till att de vårdas så bra som det är mänskligt möjligt.


När jag till slut började skriva, på natten den andra veckan, skrev jag 57 sidor på toaletten med en penna på ett fyrkantigt papper, och där fanns Eevas och Petters livskvalitetsmodell. Under julnätterna 2010 byggde jag upp vår livskvalitetsmodell till en allmän livskvalitetsmodell för kristid. Under fyra nätter i februari 2012 byggde jag en allmän kristids-livskvalitetsmodell för online-publicering www.elamanlaatu.fi. Den kallas också Eevas och Petters livskvalitetsmodell.


Vår webbplats om livskvalitet har redan haft över 500 000 besök. De tidningar som har publicerat artiklar om vår modell och vår hantering av Alzheimers sjukdom har över 4 miljoner läsare. Tidningen ET publicerade en artikel om Eeva och mig under 2019: Tillsammans mot kvällen. Den nominerades till årets bästa tidningsartikel och kom till slut på andra plats.


Den här artikeln är ett bevis på vad Eeva och jag lärde oss under 18 års kamp mot Alzheimers.


Jag kommer att fortsätta att arbeta efter Eeva för att hjälpa människor med minnesförlust, bland annat genom att uppdatera våra sidor om livskvalitet med nyheter om hälsa och livskvalitet.


Kärnan i Eevas och Petters livskvalitetsmodell:

Personer med demens är hjältar.



Livskvalitetens kärnfrågor


Jag använder forsränning för att beskriva de svårigheter och kriser vi möter i våra liv, och som vi försöker övervinna så gott vi kan.


Alla 8 miljarder människor på jorden kämpar in i det sista med de tre kärnfrågor som beskrivs i vår livskvalitetsmodell. Dessa är trygghet, frihet och kontroll. Alla tidigare generationer har gjort det, och alla framtida generationer kommer att göra det.


Livskvalitet är volym i 3 dimensioner


1. Trygghet
2. Frihet
3. Hantering av angelägenheter


Jämför: volym = längd x bredd x höjd
Om någon faktor är 0, är hela volymen 0.
Detta gäller även för livskvalitet.


I vår livskvalitetsmodell grupperar jag de praktiska saker som måste tas om hand i tio kategorier som måste tas om hand i det praktiska livet. Även om jag har numrerat dem för tydlighetens skull, är de i en helt slumpmässig ordning. Alla 10 grupper av frågor behöver tas om hand så bra som möjligt för att säkerställa en hög livskvalitet.


Eevas och Petters livskvalitetsmodell


1. Läkemedel, vitaminer och naturliga kosttillskott
2. Säkerhet och närvaro
3. Hälsosam mat
4. Fysisk träning
5. Frihet
6. Bastu, hygien och skönhetsvård
7. Rehabiliteringsbehandlingar
8. Särskilda önskemål
9. Att hålla jämna steg med livet
10. Kamratstöd och vänner


Observera! För att maximera livskvaliteten och välbefinnandet är det alltid värt att förbättra den aspekt som har försummats eller inte tagits upp alls.


Gratis resurser


Som vi alla är väl medvetna om råder det stor brist på många resurser inom vårdsektorn. Det är därför jag har inkluderat kostnadsfria resurser i vår modell.


Fem fria resurser: Positivitet, humor, tacksamhet, hopp och glädje.

Det finns fem fria resurser som är tillgängliga för oss alla om vi så önskar. Dessa resurser kan inte ens köpas med pengar.


För att hjälpa oss att bättre komma ihåg dessa resurser har jag kopplat dem till fingrarna på våra händer. På så sätt finns de alltid med oss, tillsammans med våra andra användningsområden, för att påminna oss om dessa resurser.


1. Tummen: Positivitet. Varje moln har en silverkant. Ett rikt liv kostar inte mycket (Pirkko-Liisa Perttula).


2. Pekfinger: Humor. Även i krig gäller att ju tuffare det är, desto tuffare är humorn. God humor är det som "svetsar" samman en grupp eller ett samhälle och ger det styrka. Den ger mod att kämpa in i det sista, även när man ställs inför omöjliga uppgifter.
Humor är ett värde, en resurs och en "grogrund" för värderingar. Oavsett hur bra våra värderingar är, är det bara rätt humor som kan få dem att fungera ordentligt, dvs. sätta "turbo" på dem.


3. Långfingret: Tacksamhet innebär att vi har fått något som vi inte förtjänar. Tacksamhet är den kortaste vägen till lycka. En tacksam person kan inte vara olycklig (men ledsen).
"Tacksamhet är livets guldkant" (Matti Otala).
Det enda sättet att sprida lycka är att dela den med någon.
När vi befinner oss i de största svårigheterna i våra liv är tacksamhet den enda av dessa fem gratisresurser som är användbar.


4. Finger utan titel: Hopp. Pentti Haanpää har sagt: "Hoppet är den resurs som vi använder för att ta steget in i morgondagen." När vi förlorar hoppet är vi dödsdömda, oavsett hur väl rustade vi är för att överleva.

"En drunknande man griper efter halmstrån." Jag brukade roas lite av det här talesättet, men det gör jag inte längre. Nu tror jag att det snarare är så här: "En drunknande man klarar sig längre om han vet att det finns åtminstone ett sugrör som kommer uppströms."


5. Lillfingret: Glädje. Den glädje som förvandlas till frid när styrkan försvinner.
"En glädje skingrar hundra sorger" (kinesisk visdom).


På svenska