Ajankohtaista

Koivunmahlan tiputtamisneuvomme uusille lukijoille ja muistin virkistämiseksi jo aikaisempina keväinä niihin tutustuneille.

Koivunmahlan ottaminen, säilöminen ja käyttö

Tänään 5.4. laitoin koivunmahlan tippumaan meillä Espoossa. Parhaillaan juomme viimeisiä pakastemahlojamme. Mitä pohjoisempana ollaan, sitä myöhemmin mahla rupeaa valumaan.

Olemme vuodesta 1980 eli nykyiseen kotiimme muutosta saakka (39 vuotta) ottaneet mahlaa pihakoivuistamme. Jos meillä ei olisi omia koivuja, niin vuokraisin lähellä olevalta maanomistajalta mahdollisimman suuren koivun. Mitä suurempi koivu, sitä makeampaa ja terveellisempää mahlaa. 

Mahlaa voi ottaa keväisin n. 4-5 viikon ajan ja sen ottaminen päättyy muutamaa päivää ennen koivun hiirenkorvalle tuloa, jolloin mahla alkaa tulla happamaksi.

Poraa alle sentin poralla 3-4 sentin syvyinen reikä mahdollisimman suuren koivun (makeampaa) pohjoiselle tyvelle sille korkeudelle, että astia mahtuu reiän alle. Astian on hyvä hyönteisten takia olla kannellinen/suljettava. Reiästä astiaan lyhyt elintarvikekäyttöön soveltuva letku.

Itse laitan lumikolan koivun tyvelle suojaamaan, ettei mistään suunnasta aurinko pääse lämmittämään mahla-astiaa (mahla rupeaa herkästi käymään) ja samalla se pitää myös koivun tyven viileänä.

Lunta on hyvä laittaa mahla-astian ympärille niin kauan kuin sitä on. Itse laitan styroxia ja pressua johonkin sellaiseen paikkaan lumen päälle, missä luonnostaankin sitä on pitempään.

Jos ei ole lunta, niin mahdollisimman kylmää vettä isoon astiaan ja mahla-astia siihen. Samoin jos lunta on vähän, niin laita se ympärysastiaan.

Tyhjennä mahla-astia kaksi kertaa päivässä. Jos mahla yöpakkasilla jäätyy, niin heitä jäähileet pois, ne ovat pelkkää vettä.

Koivu on niin fiksu, että se huomaa heti, että olet viemässä sen mahlaa ja se rupeaa toimimaan vuodon pysäyttämiseksi. Kun mahlan tulo alkaa hyytymään, sulje reikä puutapilla (ja katkaise kuoren tasalta siten, ettei jää ulkonevaa) ja poraa uusi reikä. Mahlaa voi hyvin juoksuttaa koko mahlantulon (n. 30-50 l) ajan koivun siitä kärsimättä.

Mahlaa voi ottaa myös samana talvena kaadetun koivun kannosta omistajan luvalla. Lumikola tms. on hyvä kannon suoja. Poraa reikä kannon pohjoiskylkeen ja tee muut asiat kuten edellä.

Koivunmahla sisältää ksyloosia (ksylitolin raaka-ainetta), C-vitamiiniä, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, mangaania, sinkkiä, seleeniä ja fosforia. Määrät ovat pieniä, mutta elimistö pystyy hyödyntämään ne nopeasti. Mahla on tasa-aineista siten, että mitä makeampaa se on, sitä enemmän siinä on myös muita em. aineita.

Helpoin tapa säilöä mahla on laittaa se välittömästi pakkaseen. Tällöin myös mahlan oma maku säilyy muuttumattomana. Jääkaapissa mahla säilyy n. vuorokauden ja 2-3 vuorokautta, jos siihen lisää marjamehua (happamat karpalo ja puolukka parhaita, mutta muutkin käyvät).

Kun mahlan ottaa pakkasesta, niin ensimmäisenä siitä sulavat ksylitolin raaka-aineet ja kun sitä maistaa, niin se on todella makeaa. Kun sitä tarjoaa ystävilleen ja kertoo, että meidän koivuista tulee näin makeaa, niin kaikki ovat kiireesti mahlaa tiputtamassa.

Meillä on pihassa iso mahlakoivu, josta myytäessä saisi n. 50 euroa. Olemme 39 vuotta ottaneet siitä mahlaa vähintään 30 litraa/v eli yhteensä yli 1170 litraa. Pihakoivuamme voisi sanoa jo arvopuuksi.

Jos mahlan otto kiinnostaa, mutta itsellä ei ole koivuja, niin ei ole vaikea päästä maanomistajan kanssa molempia osapuolia tyydyttävään vuokrasopimukseen. Vuokrakoivusta voisi tarvittaessa maksaa vaikka koivun hinnan (50 e) joka vuosi ja helposti pääsisi huomattavasti halvempaan hintaan kuin mitä joutuisi mahlasta ostettaessa maksamaan. Tämä olisi myös ympäristöystävällistä, koska mahlakoivu olisi edelleen yhtä hienona koristamassa luontoa. Vanha kansakin jo sanoi, että ”lypsävää lehmää ei kannata tappaa”.

Me käytämme mahlaa keväällä ja kesällä ruokajuomana ja säästämme osan myös talveksi.

Lisätietoa mahlasta esim. 

Susanna ja Arto Maaranen, Koivunmahla (Art House 2003) ja 

Sami Tallberg, Christer Lindgren, Koivunmahlaa ja kaviaaria (2012)

 


Yhdessä iltaa kohti, ET-lehti nro 6  31.3.2019   

Hyödyllistä ja  käytännönläheistä tietoa  sinnittelystämme herra Alzheimerin kanssa ja elämänlaatumme ylläpitämisestä monien auttajien turvin


Olimme 26.3. Eevan kanssa riisinhallintaveteraanien kuntoilu- ja saunaillassa, jonka järjesti Oulunkylän kuntoutussairaala

OKKS:n järjestämästä kuntoiluillasta pääsemme nauttimaan kerran kuussa talvikautena


Tervetuloa kotisivullemme


STM:n juhlaseminaari  ( 14.2. Finlandia-talo)  :

Onko maallamme malttia ikääntyä arvokkaasti? Parasta elämää kotona III 

http://videonet.fi/web/stm/20190214/ 

Osallistuimme Eevan kanssa antoisaan  seminaariin yhdessä 500 asiantuntijan kanssa. 


Seminaarin pj, prof. Jaakko Valvanne ja EevaIkäinstituutti ja THL: Ikääntyminen ja mielen hyvinti -seminaari

8.5.2019 klo 12-16, 

Mannerheimintie 166, Helsinki

https://www.voimaavanhuuteen.fi/ 

Maksuton, mutta pitää ilmoittautua.

Suosion takia järjestetään jo neljännen kerran.


Amialife - Kunto- ja muistiasema

http://www.amialife.fi/