Ajankohtaista

22.10.2020 Viinirypäleitämme talomme eteläseinustalla.

Myyttinen yrtti - Siankärsämö (Luontaisterveys 2/2021, otteita)

Siankärsämö on vuoden 2021 maatiaiskasvi Suomessa.

 https://portal.mtt.fi/portal/pls/mttdocspub/docs/F790053592/SUOMALAISET%20MAATIAISKASVIT.PDF

Siankärsämö on ollut kulttuurihistorialtaan, hyöty- ja lääkekäytöltään yksi merkittävimmistä kasveista Euroopassa ja Aasiassa.

Suomeen laji on saapunut muinaistulokkaana satoja vuosia sitten. Siankärsämölle tunnetaan Suomessa 160 nimeä, kuten tuhattaituri, pellon vanhin, tuhatlehtinen, noitakukka, akantupakki ja kaljunen.

Siankärsämön kasvitieteellisen nimen (Achillea millefolium) kerrotaan tulevan antiikin myyttisestä sankarista  Akilleuksesta. Hän huomasi ensimmäisenä kasvin parantavat vaikutukset. Kreikkalainen vanha tarina kertoo, että soturi Akillea tuli haavoittumattomaksi saadessaan siankärsämökylvyn. Ainoastaan kantapää jäi hänen heikoksi kohdakseen eli "Akilleen kantapääksi".

Siankärsämö on yleinen lähes koko maassa. Siankärsämön lehdet sopivat salaatteihin (me on käytetty toukokuusta lokakuuhun saakka, viihtyy erinomaisesti pihamurmellamme), kastikkeisiin, muhennoksiin ja vaikka juustotarjottimen osaksi. Siankärsämöä käytetään myös maustamaan olutta. Joillekin voi aiheuttaa lieviä allergisia reaktioita. Varmuuden vuoksi ei raskauden aikana.

Luonnossa siankärsämö tuottaa hyötyä monille hyönteisille. Kukat houkuttelevat pieniä kovakuoriaisia ja kärpäsiä. Lajin tuoksun on todettu karkottavan tuhohyönteisiä ja houkuttelevan petohyönteisiä. Kasvi jää kuihtuessaan pystyyn talventörröttäjänä, mistä ilahtuvat muun muassa punatulkut, vihervarpuset ja urpiaiset, jotka nauttivat sen siemenistä.

Siankärsämölle voi varata paikan myös puutarhassa omana kukkapenkkinään, yrttikasvien seassa tai muiden kukkakasvien joukossa. Mukaan kannattaa ottaa myös hieman pohjoisempaa puneretavakukkaista allajia.  

PS. Olen valitettavasti joutunut huomaamaan, että iän myötä (76 v. mittarissa) näitä "Akilleen kantapäitä" rupeaa tulemaan yhä enemmän - haavoittuvuus kasvaa kaiken aikaa. 


Pekka Louhiala: Plasebon arvoitus (2021)

Kirjasta Niveltieto-lehdessä arikkeli: Hoitosuhde ratkaisee

Siinä mm.: 

"Se mikä meitä parantaa, ei ole koskaan varsinaisesti plasebo, joka on yksiselitteisesti vaikuttamaton aine. Plasebovaikutuksessa meitä sen sijaan hoitavat tuntemamme luottamus hoitavaan henkilöön, myönteiset odotukset hoidon tehosta, hoitotapahtumaan liittämämme merkitykset, vuorovaikutustilanteet ja kohtaamiset meitä hoitavien ihmisten kanssa.

Pekka Louhiala toteaa, että plasebovaikutus on tosiasiassa hyvin huonosti näitä ilmiöitä kuvaava termi, mutta hän päätyi käyttämään sitä myös kirjassaan, koska se on yleisesti tunnettu. Ilmiötä paremmin  eri näkökulmista kuvaavat termit hoivavaikutus, hoitosuhdevaikutus, merkitysvaikutus tai kontekstivaikutus eivät ole ainakaan vielä yleisesti tunnettuja.

- Ehkä hoitosuhdevaikutus olisi näistä kuvaavin, toteaa Louhiala.

- Hoitosuhde pitää ymmärtää laveasti: se voi olla vain yksi kohtaaminen, toisessa ääripäässä se voi olla kymmenen vuoden hoitosuhde. Eikä se hoitosuhteen toinen osapuoli aina ole lääkäri, vaan se voi olla kuka vain lähellä oleva auttaja, vaikka naapuri tai ystävä, Louhiala pohtii."


Keräsin meidän viinirypäleet, 1,5 ämpärillistä. Rastaat valitettavasti ehtivät ennen suojaverkkojen asentamista viemään osan sadostamme puoliraakoina.  Meillä on kahta lajiketta: Zilgaa ja Beetaa. Vuodesta 2003 lähtien olemme monena vuonna tehneet viiniä omista viinirypäleistämme. Nykyään teemme vain kylmäpuristettua mehuia ja pakastamme.  22.10.2020

Kiinanlyhdyistämme 29.9.2020

Ennen hallaöitä otamme kiinanlyhdyt pannuhuoneeseen kuivumaan. Kuivuttuaan ne säilyttävät värinsä seuraavaan syksyyn, kun laittaa ne sellaiseen paikkaan esille, mihin ei pääse suoraa auringonvaloa. Auringonvalossa ne menettävät värinsä muutamassa päivässä.

Kiinanlyhty leviää juurien avulla hyvin kuten kuvasta näkyy. Ei ole vaativa kasvupaikan suhteen, meidän tontti on umpisavea. Kaikki multa ja hiekka on jouduttu tuomaan tontille.

Laitamme kiinalyhdyt roikkumaan pannuhuoneen katosta, jolloin varret jäykistyvät suoriksi. Jokainen voi omien mieltymystensä ja taiteellisten näkemystensä mukaan karsia lehtiä maljakossa olevista kuivatuista kiinanlyhdyistä.


Huvitusomenan mielenkiintoinen historia

Helsingin Sanomat/Anu Nousiainen (4.9.2017): "Kasvaako pihallasi aarre? Suomessa yritetään jäljittää kadonneiden omenalajikkeiden emopuita, ennen kuin ne häviävät kokonaan

VUONNA 1895 tapahtui kaikenlaista:

Pidettiin ensimmäiset kilpa-autoajot. Kirjailija Oscar Wilde tuomittiin pakkotyöhön homoseksuaalisista suhteista. HP-kastikkeen nimi rekisteröitiin. Pariisilaiset tungeksivat katsomaan maailman ensimmäistä elokuvaa.

Kaukana maailmanhistorian polttopisteistä muuan torppari Juho Korpela tökkäsi multaan omenan siemeniä. Omena oli peräisin läheiseltä suurtilalta Yläneellä Varsinais-Suomessa. Korpela oli ehkä puraissut hampaansa sen vaaleaan maltoon, tehnyt hedelmästä selvää parilla kolmella puraisulla, todennut sen mukavan makuiseksi ja hetken mielijohteesta päättänyt kylvää siemenet.

Ei tiedetä, mikä Korpelan syömä omena oli. Jokin ulkomaalainen varmaan. Tuohon aikaan Suomessa ei juuri muita kasvanut.

Siemenet itivät.

Juho Korpela istutti puuntaimet torppansa pihalle. Yhdestä niistä kasvoi komea omenapuu. Muutamien vuosien kuluttua se alkoi tuottaa hyvänmakuisia omenia, jotka kypsyivät aikaisemmin kuin muut.

Erikoista oli, että nämä uudet omenat olivat paremman makuisia kuin se, jonka siemenet Korpela oli kylvänyt. Omenat olivat ulkomuodoltaan kauniita, pyöreähköjä tai vähän pitkänpyöreitä ja silmään päin suippenevia. Kuori oli paksu ja kestävä. Malto mehukas ja murea.

Ja maku, se oli miellyttävällä tavalla imelän happoinen.

Sana Korpelan torpan omenista levisi. Muutkin halusivat samanlaisia. Oksista leikattiin jaloversoja, ja lopulta taimistot ryhtyivät monistamaan Korpelan puuta varttamalla.

Jossain vaiheessa omenalle annettiin nimikin: Huvitus.

Omenalajike Huvitus levisi Yläneeltä muualle Suomeen. 1940-luvulla se tunnettiin jo niin hyvin, että se otettiin mukaan hedelmänviljelyn perusteokseen nimeltä Suomen hedelmäpuut ja viljellyt marjat. Arvovaltaisten kirjoittajien mukaan Huvitus oli ”sangen herkullinen”.

Huvituksesta tuli monen lempiomena. Ja omenamaailmassa siitä kasvoi legenda.

Vuonna 1960 Korpelan torppa myytiin. Rakennukset purettiin. Puutarha villiintyi.

Huvitus-omenan emopuun kuviteltiin kuolleen. Vuonna 2009 omenatutkijat kuitenkin löysivät tontilta kuusten saartaman vanhan puuntyngän. Omenia se ei ollut tuottanut enää vuosiin, mutta se oli elossa.

Kuuset kaadettiin, ja puuvanhus alkoi kasvattaa versoja. Sitten ilmestyi muutama omenakin.

Geenitesteissä varmistui, että Huvitus-puiden emopuu oli löytynyt. Oli kulunut yli 110 vuotta siitä, kun Juho Korpela oli istuttanut sen.

Kaikki Suomen Huvitukset ovat Korpelan torpan pihapuun kopioita. Jokainen. Myös ne pienet taimet, joita myydään taimitarhoissa muoviämpäreissä muutamalla kympillä kappale.

Tämä voi kuulostaa hämmentävältä, mutta kaikki saman omenalajikkeen puut ovat geneettisesti toistensa identtisiä klooneja.

Joka kerta kun joku upottaa hampaansa Huvitus-omenaan, hän tekee aikamatkan Korpelan torpan pihaan ja vuoteen 1895, jolloin Oscar Wilde vangittiin homosuhteista."

 


Mesimarja 24.5.2019

Me on pihalle istutettu mesimarjaa. 2000-luvun alkuvuosina saimme hyvin satoa ja teimme myös mesimarjalikööriä. Mesimarja vaatii kahta eri lajiketta pölytykseen ja ilmeisesti vuosien myötä lajikanta yksipuolistui, kukki hyvin, mutta ei tullut satoa. Hankimme taimitarhalta eri lajikkeita, mutta ei ole vielä ruvennut tekemään juurikaan satoa (muutama pieni marja). Mesimarja tekee parhaiten satoa Kuopion ja Kemin välisellä vyöhykkeellä (=pölytys onnistuu parhaiten sopivasta kosteudesta johtuen). Mesimarja viihtyy parhaiten kosteassa maastossa, mutta se on huono kilpailemaan valosta muiden kostean paikan rehevien kasvien kanssa. Koulupoikana olin paljon lehmipaimenessa ja siellä opin, että mesimarjalle paras paikka luonnossa on kannon kuve: juuret ovat kosteassa ja kantoon kiipeämällä saa myös valoa. Meillä on pihalla myös jalomaarainta (Mesimarjan ja Alaskan mesimarjan risteytys), josta saa edes vähän satoa, mutta marja ei ole ihan yhtä hyvän makuinen kuin mesimarja (sisältää yli 200 aromiainetta). Ennen vanhaan sanottiin, että "suurta kalaa kannattaa pyytää, vaikka ei saakkaan". Meillä on mesimarjan kanssa vähän sama tilanne. 
STM:n juhlaseminaari  ( 14.2.2019 Finlandia-talo)  :

Onko maallamme malttia ikääntyä arvokkaasti? Parasta elämää kotona III 

http://videonet.fi/web/stm/20190214/ 

Osallistuimme Eevan kanssa antoisaan  seminaariin yhdessä 500 asiantuntijan kanssa. 


Seminaarin pj, prof. Jaakko Valvanne ja Eeva
Amialife - Kunto- ja muistiasema

http://www.amialife.fi/